Vastavirtaan

Vesi on kyllä vekkuli elementti. Aina tulee uusia oivalluksia kun vaan jaksaa fiilistellä ja miettiä tekniikkaa. Ystäväni koutsi V on tehnyt suurhankinnan ja virittäyt autotalliinsa vastavirta-altaan. Pääsin testaamaan allasta ja älylättäreitä firman "esiuimarina". Ihan huippua päästä tsekkaamaan tekniikkaa ja saada dataa meneekö mun vedot lähellekään siihen suuntaan kun pitäisi. Uintilabra tulee tarjoamaan tekniikka-analyysejä syksymmällä - stay tuned.

Rinulia vastavirrassa

Vedin rinulia ensin sellasta mukavaa matkavauhtia. Altaassa on peilit pohjassa, edessä ja katossa. Alkuun oli ihan sikavaikeeta keskittyä itse vetoon kun vaan tuijottelin itseä peilistä. 😊 Veden virtaus vastaan tuntui aluksi hassulta, mutta vähitellen siihen tottui. Nopeesti kyllä tajusi, mikä vastustaa ja mikä ei. Vastaus tuli ihan samantien takaisin - asento lähti vinoon tai toinen käsi haukkasi ihan väärään suuntaan. Vastavirta ei anna kyllä yhtään armoa.


Rinulin tyylinäyte

Altaassa saa säädettyä vauhtia ja vetelin 200 ja satasen rinulin vauhtia. Koutsin kanssa mentiin läpi asentoa, potkun suuntausta, pään asentoa ja käsivedon suuntausta. Eli siis ihan kaikkea! Selkeesti mun ongelma on mun pehva, mikä roikkuu välillä vähän alhaalla. Muutin vähän asentoa ja heti alkoi tuntua paremmalta. Kokeilin sit vähän vaparia ja seläriä myös ennen kuin vedettin älylättärit käteen. Lättärit ovat suomalainen keksintö - täältä löytyy tarinaa asiasta. Lätkät ovat oikeasti pienemmät kuin lättärit eli ei niistä mitään apua vetoon saa. Tässä sitten tuloksia ja käppyröitä:


Rinulin käppyröitä

Vedin kolme settiä rinulia ja tossa ylemmässä kuvassa näkyy eteenpäin vievä voima prosentteina. Värit taasen osoittavat voimat eteenpäin = vihreä, sivuttain = keltainen ja pystysuoraan = punainen. Kädet ovat selvästi vähän eri paria ja vikassa setissä vasen käsi suti ihan omiaan. 😊 Muuten näkee, että pääsen eteenpäin ja tuotan voimaa oikeaan suuntaan - ainakin osittain. Alemmassa kuvassa näkyy hyvin rinulin vaikeus - alussa ennen kuin käsiveto alkaa tulee vastusta, mikä pitäisi minimoida. Sitten näkyy vedon voima ja lopussa taas näkyy, että dippaan liian syvälle kun kädet viedään eteen. Näiden parissa töitä sitten riittääkin. 😊


Vaparin käppyröitä

Vaparista sain koutsilta jopa kehuja. 😊 Ei ole kuulemma lähellekään niin kasaria/ysäriä, mitä tällaselta Masters-uimarilta olettaisi. Oon kyllä pyrkinyt keskittymään siihen, että veto on suoraviivaisempi ja yrittänyt jättää kaikki ässä-kiemurat pois, mitä silloin joskus opetettin. Eteenpäin vievissä voimissa pääsin jo lähelle 60 %, mikä on kuulemma jo aika hyvä. Videopätkässä näkyi kyllä, että olkapää putoaa alkuvedossa vähän liian aikaisin ja kämmen menee turhan syvältä. Mutta muuten omastakin mielestä vapari on yllättävän hyvää tekemistä. 😊 Analyysissä tulee mukana lisäksi käppyrät, miltä veto näyttää ylhäältä, sivulta ja takaa. Hauskoja kuvioita muuten. 😃

Lättäri näkyy hyvin mun kädessä

Analysointia koutsi V:n kanssa

Näitä juttuja oon nyt työstänyt tuolla altaassa ja avovedessä. Välillä tuntuu, että homma on mennyt eteenpäin ja välillä taas tuntuu, ettei oikein mikään onnistu. Mutta tää on - ihan tavallista uimarin elämää. 😊 Syksymmällä on kiva sitten käydä tsekkauttamassa tilanne, jos vaikka jotain kehitystä olisi tullut. Ihan älyttömän mielenkiintoista on kyllä, miten vesi on joka kerta vähän erilainen, miltä veden paine tuntuu käsissä, miten saa potkun suuntaumaan oikeaan suuntaan ja monta muutakin juttua. Ja että vielä tässä iässä voi tulla oivalluksia ja oppia uutta.

Varmaa on se, että tylsäksi ei käy tää elämä. 😊Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ultimaattinen kestävyyssuoritus

Sitkeä sissi

Kovan työn ulosmittaus